Što su SEM i Paid Search Marketing?

Nema komentara

Što je sem i paid search marketing?

Što su SEM i Paid Search Marketing?

Što je SEM?
SEM (Search Engine Marketing) je process dobijanja poseta web sajta tako što kupujete reklame (ads) na pretraživačima.
“Search Engine Marketing” se pre koristio kao pojam koji je obuhvatao i SEO i plaćene pretrage. Tokom vremena, industrija je usvojila SEM skraćenicu kao termin koji se odnosi isključivo na plaćenu pretragu.

Navešćemo još nekoliko skraćenica i fraza koje se neprestano koriste, i to treba da bude terminologija kojom dobro vladate da biste se snašli u svetu SEM-a.
• Paid search ads
• Paid search advertising
• PPC (pay-per-click)*
– PPC (pay-per-call) – neke reklame, pogotovo one koje se nude korisnicima mobilne pretrage, se mogu naplatiti po broju klikova koji su za ishod imali direktan poziv sa mobilnog uređaja
• CPC (cost-per-click)
• CPM (cost-per-thousand impressions)

-Većina reklama na pretraživačima se prodaje na CPC / PPC principu, ali neke reklame se mogu prodati in a osnovu CPM principa

SEM za početnike
Google AdWords je, po mnogo čemu, najpopularnija platforma za plaćeno pretraživanje koju koriste eksperti za pretraživački marketing. Još jedna relevantna platforma je i Bing Ads, koji nam servira veliku količinu reklama na Yahoo-u.
Nakon toga, postoji veliki broj “PPC platformi druge klase” (2nd tier PPC platforms), kao i PPC advertajzing opcijena velikim društvenim mrežama, poput Facebook-a i Twitter-a.
Svaka od navedenih platformi nudi svoje vodiče za početnike, priručnike i tutorijale. Još jedan resurs za početnike je i Google-ov priručnik pod nazivom “Google’s Insider Guide to AdWords”. Ovaj priručnik je rađen u PDF-u, i objavljen je 2008. godine. Iako je malo zastareo, i Google AdWords interfejs se promenio, zajedno sa nekoliko funkcija, ovaj priručnik će Vam koristiti kao koristan uvod u svet SEM-a. Ukoliko želite nešto novije, Google AdWords je objavio video zapis o tome kako AdWords PPC aukcije funkcionišu 2014. godine.

Pay per Click – Saveti za reklamiranje i taktike
1.Iskoristite naslov u potpunosti
Nemojte traćiti proctor sa 7 karaktera bez ikakvog značenja. Naslov je najistaknutiji aspect Vaše reklame, te ga napravite tako da ima određenu težinu.

2.Uključite i ključne reči u Vašu reklamu
Još jedan dobar trik je da uključite i ključne reči u tekst Vaše reklame kada god je to moguće. To će pomoći i pretraživačima da plasiraju reklamu tačno na tržište kojem je reklama i namenjena. Takođe, Google će Vaše sinonime i ključne reči boldirati, tako da će se Vaša reklama istaći. Ovo na ravno ne znači da treba da pretrpate Vašu reklamu sa ključnim rečima, jer će to imati potpuno suprotan efekat od željenog.

3.Napravite i testirajte više reklama

Nikada nemojte stati samo na jednoj reklami. Napravite 2 – 3 varijacije i vidite koje daju najbolje rezultate. Na primer, duplirajte prvu reklamu, ali promenite naslov reklame da biste videli da li daje bolje rezultate.

4.Ne zaboravite na „call to action“

Mnogo ljudi zaboravi na ovu veoma korisnu funkciju. Call to action je zapravo kao mali slogan, rečenica, koja poziva korisnike na izvesnu akciju. Na primer, ako radite reklamu za Vašu firmu koja se bavi izradom web sajtova, na kraju reklame možete navesti i call to action, kao na primer „Kliknite i ostvarite popust od 10%“, ili slično. Takođe, ako ste već odredili call to action, neka on bude prisutan i na Vašem web sajtu, kako se korisnici ne bi zbunili ako prate call to action do Vašeg sajta, a na njemu nema nikakvo obaveštenje o tome.

Ovih par jednostavnih pravila bi trebalo da Vam pomognu da lakše uđete u svet SEM-a, i da se lakše snađete. Nadamo se da smo vam ovim savetima pomogli na Vašem putu da postanete SEM ekspert.

O nama i ovom blogu

Mi smo tvrtka koja se bavi izradom web stranica i internet marketingom. Za nas riječ nemoguće ne postoji. Na ovom blogu možete saznati zanimljivosti, i potrebne stvari za Vaše online poslovanje.

Kontaktirajte nas

Dopustite nam da pomognemo Vašem internet poslovanju već danas! Zatražite ne obvezujuću i besplatnu ponudu i uvjerite se u kvalitetu našeg rada.

Pretplatite se na našu mailing listu!

Unesite vašu e-mail adresu u donje polje i primajte sve naše članke, i novosti!

Ostali članci

Pogledajte sve članke