Što je lokalni SEO i zašto Vam je potreban?

  • 23/11/2015
  • SEO
Nema komentara

Što je lokalni SEO i zašto Vam je potreban?

Što je lokalni SEO i zašto Vam je potreban?

Lokalna SEO, tj SEO za lokalna mesta, postaje jedan od najvažnijih komponenata svakog posla i brenda koji želi dugoročni uspeh preko pretraživača. Ovde ćemo ukratko objasniti šta je značenje lokalne SEO i kako ga možete iskoristiti da privučete korisnike.

Što je lokalni SEO?

Lokalna SEO je značajno porasla tokom prethodnih godina, delimično zahvlajujući rastu korišćenja pametnih telefona.Iako ima dosta sličnosti sa osnovnom SEO, na kraju je ipak dosta različita.
Lokalna SEO je fokusirana na davanje rezultata koji su relevantni pretraživaču, tj korisniku pretraživača, na osnovu njihove trenutne lokacije. Ako bih pretražio na računaru, na primer, „ 10 najboljih kafana“, Google bi mi dao rezultate koji su mi najbliži. Iste rezultate dobijam i ako pretražim pomoću svog telefona.

Google je izjavio da 95% mobilnih korisnika traži lokalne informacije na svojim uređajima, i primarne funkcije su pozivanje ili poseta neke firme.
Kako bi Google, i drugi pretraživači, davali korisnicima najrelevantnije informacije koristeći ogromnu količinu podataka koje imaju o nama, rezultati bazirani na lokaciji pretrage će postajati više i više zastupljeni u pretragama.
Šta možete uraditi da optimizujete Vaš sajt za lokalnu pretragu?

Evo par savjeta što možete napraviti kako bi Vaša stranica postala local-friendly:

1.Google Places for Business
Ovo je prva stvar koju bi trebali napraviti. Otvorite Vaš Google Places for Busines račun, i uvjerite se da ste popunili informacije poput adrese, radnog vremena i kontakt informacija točno. Neka cijeli profil bude kompletan. Ovo će omogućiti Google-u da, po navedenim informacijama, Vas bolje sortira u pretraživanju.

2.Google+ Local
Trebate povezati Vaš Google Places profil sa Google+ Local stranicom. Ovo je više fokusirano na socijalnu interakciju. Na njemu može biti rezime, informacije o Vašoj poslovnici, slike i objave, i korisnici će imati pristup slikama i video zapisima i moći će da komentarišu.

Kada otvarate Google+ Local nalog, obavezno se pridržavajte sledećeg:
-Optimizujte informacije o firmi pomoću ključnih reči
Naslov stranice bi trebao da sadrži ime brenda, kljulnu reč koju potencirate i lokaciju.

-Navedite ključnu reč u naslovu
Ne zaboravite da navedete „prodavnica“ ukoliko je to Vaša poslovnica

-Asocirajte Vašu branšu poslovanja sa odgovarajućom kategorijom
„Prodavnica računara“ može biti relevantniji pojam nego samo „prodavnica“

-Schema markup
Sjajna stvar za dodavanje rich media content-a, kako bi Vaš posao izgledao primamljivije kupcima

-Dodajte Vašu adresu u formatu koji je dosledan bilo kom drugom mestu gde je pominjete
NAP (name, address, phone number) je ključni faktor u rangiranju u lokalnoj SEO. NAP informacije od relevantnih i autoritativnih web sajtova dodaju na vrednosti, kao i linkovi.

-Ohrabrujte korisnike da ostave komentare i recenzije
Recenzije su verovatno najjači rangirajući faktor lokalne SEO, i često se upoređuju sa linkovima u osnovnoj SEO.

-Napravite spisak za svaku od fizičkih lokacija Vaše firme
Ovo će omogućiti korisnicima da dobijaju tačne informacije za njima najbližu poslovnicu kada traže lokalno, i omogućiti Vašoj firmi priliku za bolji rank.

-On-page local SEO
Kada optmizujete Vaš sajt za lokalnu pretragu, važno je da ostavite i Vašu adresu (u doslednom formatu) na stranici.
Naslovni tag stranice bi trebao da ima ime brenda, ključnu reč koju ciljate, i lokaciju. O ovome treba da razmislite i kada radite i meta opis stranice.
Ukoliko imate samo jednu adresu, možete je ubaciti u footer, kao dodatnu informaciju/referencu.
Ugradnja mape na Vašoj „kontaktirajte nas“ stranici Vam može dosta poboljšati rank, jer dodatno ilustruje gde je poslovnica locirana.

Uloga ovog teksta je bila da se malo pojasni pojam Local SEO, i da Vas posavetujemo kako ga najbolje iskoristiti. Nadamo se da smo uspeli da Vam pomognemo da bolje razumete Local SEO pojam.

O nama i ovom blogu

Mi smo tvrtka koja se bavi izradom web stranica i internet marketingom. Za nas riječ nemoguće ne postoji. Na ovom blogu možete saznati zanimljivosti, i potrebne stvari za Vaše online poslovanje.

Kontaktirajte nas

Dopustite nam da pomognemo Vašem internet poslovanju već danas! Zatražite ne obvezujuću i besplatnu ponudu i uvjerite se u kvalitetu našeg rada.

Pretplatite se na našu mailing listu!

Unesite vašu e-mail adresu u donje polje i primajte sve naše članke, i novosti!

Ostali članci

Pogledajte sve članke