Najbolji savjeti za grafičke dizajnere

Nema komentara

Najbolji savjeti za grafičke dizajnere

Najbolji savjeti za grafičke dizajnere

Ukoliko kreirate grafički sadržaj za socijalne mreže ili pozivnicu za neki predstojeći događaj, sam grafički dizajn je veoma širok i svestran. Od uparivanja fontova i skaliranja, do poravnanja do nemarkiranog prostora, aspekti sveta dizajniranja su veoma kompleksni. U daljem tekstu ćemo predstaviti nekoliko korisnih saveta.

1.Ograničite logovne fontove (typefaces)
Koristite fontove koji jednostavni i laki za čitanje za efektivan grafički dizajn. Očima je teško da čitaju višeslojne fontove, tako da se držite jednostavnih fontova.

2.Ne plašite se skaliranja
Pravilno skaliranje elemenata će dodatno poboljšati efektivnost vašeg dizajna. Uz to koristite i odgovarajuće boje da dodatno poboljšate dizajn, ali i koristite fontove koji su dobri za skaliranje.

3.Poštujte prostor drugih elemenata
Možete smanjiti razmak između slova da biste popunili mrtav prostor, poravnali linije teksta, ili da jednostavno suzbijete prostor ukoliko reči zauzimaju previše prostora. Samo vodite računa da ih ne suzbijete previše tako da slova postanu nečitljiva, ili ih previše razmaknete i tako narušite ceo koncept i uđete u druge elemente.

4.Pametno koristite boje
Koristite različite tonove iste nijanse radi doslednosti. Slajder osvetljenosti će promeniti ove boje i kreirati kontrast. Finiji tajpfejsovi (typefaces) zahtevaju jaču razliku od obojene pozadine.

5.Čisto, oštro, jasno

Pojačajte kontrast vaše grafike tako što ćete podesiti osvetljenje vaše pozadine,tako da ona bude protivteža boji vašeg teksta. To će Vaš dizajn učiniti jasnim i lakim za čitanje.

6.Fontovi mogu iskazati osećanja
Uvek koristite fontove koji će iskazati Vaš sadržaj. Fontovi sa zaobljenim ivicama su obični više prijateljski, geometrijski fontovi jačih ivica su čvrsti i jaki, dok serifi (crtice) oslikavaju elegantnu i sofisticiranu ličnost.

7.Napravite red pomoću poravnanja
Iscrtavanje linije ili ukrasa je sjajan način da napravite simetriju među elementima vašeg dizajna.

8.Jednostavnost
Neka vaš dizajn bude jednostavan, ali nemojte zaboraviti osnove. Upotrebljujte kombinacije kontrastnih tonova boja da biste osigurali da je tekst oštar i jednostavan za čitanje.Ukoliko sve to uokvirite čvrstim ramom, to će dodatno poboljšati kompizicijsku strukturu dizajna.

9.Dizajn na više stranica

Najlakši način da osigurate estetičku jedinstvenost preko celog dokumenta ili prezentacije je da duplicirate stranice, a onda editujete tekst i menjate slike. Ukoliko oslikate liniju ili neki ukras, to će osigurati simetriju unutar elemenata dizajna.

10.Kreativnost i originalnost
Kao što je važno da istražujete i isprobavate stilove, podjednako je važno da razvijate sopstvene sposobnosti i mogućnosti.
Ne morate koristiti fontove koje svi koriste, ne morate koristiti iste kombinacije boja koje svi ostali koriste, ne morate koristiti iste filtere.
Izbegavajte trendove, i kreirajte ono što vama odgovara, kreirajte vašim jedinstvenim stilom, što će dati i Vaš lični pečat Vašem radu.

11.Koristite hijerarhiju da biste sortirali vaš sadržaj
Vizuelno najdominantnija odlika u vašem dizajnu treba da nosi najvažniji deo poruke. Jedna ustaljena praksa dizajnera je da skaliraju ili menjaju boje elemenata da vide kako se menja hijerarhija elemenata.

12.Igrajte se sa simetrijom

Dobar grafički dizajn je često sastavljen od simetričnih linija koje odgovaraju drugim odlikama dizajna. Samo upamtite da debljina elemenata koje koristite treba da odgovara debljini fontova koje koristite.

13.Povremeno opustite oči

Dobro je da se zanesete i da radite do kasno u noć, ali ovaj proces ne donosti uvek kreativnost i dobre rezultate. Odmaranjem dajete vremena vašem mozgu da se opusti, i to doprinosi energiji i produktivnosti. Takođe, u monitor gledajte sa što je moguće veće udaljenosti, ili gledajte u nešto zeleno da biste odmorili oči.

Savjeti o kojima smo u ovom tekstu pisali su na prvi pogled jednostavni, ali mogu dosta doprineti razvoju Vas kao grafičkog dizajnera.

O nama i ovom blogu

Mi smo tvrtka koja se bavi izradom web stranica i internet marketingom. Za nas riječ nemoguće ne postoji. Na ovom blogu možete saznati zanimljivosti, i potrebne stvari za Vaše online poslovanje.

Kontaktirajte nas

Dopustite nam da pomognemo Vašem internet poslovanju već danas! Zatražite ne obvezujuću i besplatnu ponudu i uvjerite se u kvalitetu našeg rada.

Pretplatite se na našu mailing listu!

Unesite vašu e-mail adresu u donje polje i primajte sve naše članke, i novosti!

Ostali članci

Pogledajte sve članke