Kako da povećate prodaju putem internet trgovine

Nema komentara

Kako da povećate prodaju putem internet trgovine

Kako da povećate prodaju putem internet trgovine, unapređenjem i ostvarivanjem pozitivnog iskustva klijenata

Prema istraživanju koje je sprovedeno među korisnicima na osnovu njihovog iskustva, skoro (74%) tvrtki vjeruje da je pozitivno iskustvo korisnika veoma važno u pogledu poboljšanja prodaje i realizacije promjena.

Dakle, kako su zapravo povezani iskustvo korisnika i prodaja? Kako možete poboljšati prodaju i ostvariti prihod unapređenjem elemenata u cilju ostvarivanja pozitivnog iskustva korisnika?
Ostvarivanjem pozitivnog iskustva korisnika, činite da oni mnogo više troše novac koristeći ponovo usluge/prozvode koje nudite kroz internet trgovinu. U nastavku navodimo nekoliko načina…

 • Prisvajanje: Steknite kupce kroz različite načine i ohrabrite ih da kupuju. Na svakoj stranici, precizirajte šta bi korisnik trebao učiniti, i usmjerite ga na sljedeći korak prodajnog ciklusa. Dakle, možete učiniti više načina konverzije.
 • Potaknite ih da kupuju što češće: Stvaranjem iskustva vrhunskog zadovoljstva kod korisnika, stičete lojalnost korisnika prema vašem brendu.
 • Potaknite ih da troše više: Povećajte prosječnu vrijednost narudžbe. O tome saznajte više u nastavku.

Pogledajmo nekoliko načina povećanja prodaje, a time i prihoda kroz stvaranje iskustva vrhunskog zadovoljstva kod korisnika.

Uklonite prepreke, izgradite povjerenje
Web posjetioci su pasivni. Kad god zatražite od posjetilaca da preuzmu neku akciju, na primjer da izvrše kupovinu putem web stranice, mogu se pojaviti pojedine zapreke koje će ih odvratiti od iste.
Razlozi pojavljivanja zapreka mogu biti različiti. Možda vaš potencijalni kupac ima bojazan od kupovine sa vaše web stranice. Uz činjenicu da je digitalni kriminal sve više u porastu, veoma je bitno da potencijalni kupci imaju povjerenje prema svojim dobavljačima. Ako ne postoji povjerenje, izvjesno je da će se kupac ustručavati od kupovine na vašoj stranici. Jedan od najboljih načina jačanja povjerenja jeste uvjeriti i osigurati korisnika da njegovi podaci budu potpuno bezbjedni u korelaciji sa vama.
U nastavku navodimo nekoliko načina kako reducirati zapreke, i povećati prodaju izgradnjom povjerenja.

Posjedovanje SSL certifikata
Sticanje SSL certifikata vam pomaže da među klijentima steknete epitet pouzdanog djelatnika. To također za vaše korisnike znači da osjetljivi podaci sa kreditnih kartica, kao i lične informacije neće biti presluškivane, prodate ili zloupotrebljene. To znači da sticanje SSL certifikata povećava prodaju?
Da pogledamo nekoliko studijskih slučajeva.
Nakon prikazivanja SSL oznake na web stranici jednog Centralnog servisa za rezervacije hotelskog smještaja, zabilježen je porast u iznosu od 30% u stopi konverzije. Pogledajmo drugi slučaj. Prema Symantec-u, dodatkom SSL certifikata stopa konverzije se povećala od sa 10 % na 87%.
U nastavku je navedeno nekoliko primjera o gore navedenom, te kako to odlično djeluje na trgovinu na internet tržištu.

 • Besplatna dostava: Obzirom da je besplatna dostava nešto što postaje općeprisutno u svijetu, neko bi pomislio da je to jedini način funkcionisanja ecommerce. Adobe blog o digitalnom marketingu je izvjestio da je besplatna dostava nešto što korisnici širom SAD-a očekuju. Studije pokazuju da bi 93% korisnika kupovalo više proizvoda, ukoliko bi dostava istih bila besplatna.
 • Dakle, ako pružate besplatnu dostavu, učinite to vidljivim i profilirajte ponudu blizu «tipke za akciju/odabir» prozvoda.
 • Zaštita privatnosti: Drugi odličan način da povećate konverzije sa dodatkom jeste da pravila o zaštiti privatnih podataka smjestite u blizini tipke za narudžbu. Kako god, ukoliko niste sigurni u postavci odgovarajućeg teksta, mogli biste ozbiljno narušiti stopu konverzije.

Prilagođen sadržaj
Ako ste ikada posjećivali B2C web stranice poput Amazon.com, možda ste primijetili da vam se nudi niz preporuka za proizvode, za koje Amazon smatra da bi vam bili interesantni. Amazon daje preporuke o srodnim prozvodima baziranim na ranijim kupovinama, istraživanjima, preferencijama i interesovanjima. Na primjer, ako tražite informacije o «Google Nexus» na Amazon-u, na sljedećoj poveznici će te najvjerovatnije vidjeti oblačiće o preporuci kupovine «Nexus telefona». Dodatno će vam biti prikazano još nekoliko proizvoda, za koje Amazon smatra da bi vas interesiralo da pogledate.
Ovaj način pružanja prilagođenog sadržaja je jedan od najbolje prihvaćenih marketing metoda na tom području. Stoga i ne čudi da će korisnici u usporedbi sa ne ciljanim promotivnim sadržajem, prije odabrati i pristupiti procesu konverzije kada im je prikazan relevantan sadržaj prilagođen njihovim potrebama i interesima.
Stoga, kako biste vi kreirali sadržaj prilagođen korisnikovim potrebama na vašoj web «trgovini»?
Koristite dostupne uređaje za dijeljenje preporuka
Koristite dostupan alat/prostor za postavljanje preporuka vašim korisnicima sa prilagođenim sadržajem, kroz razne stranice vašeg web sajta, kao i mnoge druge prostore informisanja poput e-maila, web stranica, odredišnih stranica, promotivnih kopija.

Fokusiranost na mjerne podatke
Tačno je da ne možete zaključiti učinkovitost predloženih mjera unapređenja zadovoljstva korisnika, isključivo na statističnim podacima. Kako god, vi i dalje možete ispitati vaše pretpostavke koristeći se rezultatima provedenih kvantitativnih i kvalitativnih analiza. Preciznije rečeno, provjera valjanosti vaših pretpostavki može smanjiti vjerovatnost neuspjeha. S druge strane, pogrešna mjerenja i pogrešne pretpostavke mogu se negativno odraziti na vaše poslovanje. Stoga je važno da stvorite odgovarajuće pretpostavke koristeći se kvalitetnim podacima.
Ovdje navodimo nekoliko skupova podataka koje biste trebali pratiti, ukoliko su vaši poslovni ciljevi ostvarivanja veće prodaje, samim tim i prihoda u sprezi sa kreiranjem pozitivnog iskustva korisnika.

 • Pratite proces kupovine: Koliko vremena je potrebno da se posjetioci vaše web stranice odluče na kupovinu proizvoda?
 • Prosječna vrijednost narudžbe (AOV): Prosječna vrijednost narudžbe može se izračunati na sljedeći način: AOV=Ukupan prihod / broj naloga. Izračun stope konverzije sa AOV može vam dati širi prikaz isplativosti vaše trgovine. Evo nekoliko korisnih stvari koje treba uzeti u obzir za poboljšanje prosječne vrijednosti narudžbe.
 • Ocjena net promotora (NPS): Prema David Gilbou osnivaču Warby Parkera, NPS predstavlja mjeru zadovoljstva kupaca. Zapravo radi se o tome da korisnici izraze svoje mišljenje na skali od 1 do 10 da li bi preporučili usluge vaše tvrtke njihovim prijateljima? To je veoma bitan podatak jer pokazuje koliko su vaši kupci zainteresirani da steknu epitet lojalnih kupaca.
  Koristite RJMetrics

RJMetrics je alat koji vam omogućava da dobijete važne mjerne podatke o vašem poslovanju kao što su trajna vrijednost, stopa gubitaka, prosječni prihod po korisniku itd. Posjedovanje više znanja o ovim mjerama može vam pomoći da donesete adekvatnije odluke u cilju napredovanja i rasta vašeg poslovanja.

Sažetak
Pozitivno iskustvo vaših korisnika može imati izravan utjecaj na vaše poslovanje. Sumirajmo različite načine unapređenja prodaje ostvarivanjem pozitivnog iskustva klijenata:

 • Izgradite povjerenje: Potencijalni kupci mogu imati strah od dijeljenja ličnih podataka sa vama. Kako biste podstakli prodaju, uvjerite ih u svoju sigurnost i steknite njihovo povjerenje.
 • Prilagođen sadržaj: Sadržaj prilagođen korisnikovim interesovanjima će mnogo više doprinijeti stopi konverzije. Koristite automatizovane alate i preporučene softwerske programe kako biste kreirali takav sadržaj za korisnike.
 • Fokus na mjerne podatke: Provjera valjanosti vaših pretpostavki može uvećati zadovoljstvo kod korisnika vaših usluga i smanjiti vjerovatnost neuspjeha.

O nama i ovom blogu

Mi smo tvrtka koja se bavi izradom web stranica i internet marketingom. Za nas riječ nemoguće ne postoji. Na ovom blogu možete saznati zanimljivosti, i potrebne stvari za Vaše online poslovanje.

Kontaktirajte nas

Dopustite nam da pomognemo Vašem internet poslovanju već danas! Zatražite ne obvezujuću i besplatnu ponudu i uvjerite se u kvalitetu našeg rada.

Pretplatite se na našu mailing listu!

Unesite vašu e-mail adresu u donje polje i primajte sve naše članke, i novosti!

Ostali članci

Pogledajte sve članke