Google će uskoro označiti HTTP stranice kao nesigurnima

Nema komentara

Google će uskoro označiti HTTP stranice kao nesigurnima

Google će uskoro označiti HTTP stranice kao nesigurnima

Nedavno , Google je objavio da je započeo sa razmatranjem HTTPS kao mjerilom pri odlučivanju rangiranja datih web stranica. Dakle uz pretpostavku da su ostali elementi jednaki, HTTPS web stranice dobijaju prednost nad drugima HTTP.
Također, Google je odlučio otići korak dalje: uskoro, određene http web stranice biti će označene kao “nesigurne”, a korisnici će biti upozoreni o web stranicama koje ne koriste HTTPS protokol.

Nadolazeće promjene predložene za Google Chrome web pretraživač osigurat će, da se prilikom posjete nesigurne web stranice od strane korisnika, crveni znak X prikaže na traci za unos web adrese: od sada, Google Chrome će koristiti ovu oznaku kada je SSL certifikat od web stranice pogrešno konfiguriran i time će upozoravati korisnika da postoji problem sa SSL certifikatom aktivne web stranice .
Kako god, nakon što je nova promjena je na snazi, čak i inače sigurne web stranice koje nemaju “zlonamjerni softver”, kao što su portfolio ili neformalni blogovi, bit će označeni kao “nesigurni” u Google Chrome-u.

Ova promjena, iako je promovirana u cilju zaštite interneta, više je viđena kao monopolistički potez od strane Google-a. “Prisiljavajući” vlasnike stranice da koriste HTTPS. Postoji mogućnosti i da Google napravi i nesigurniji internet. Ova promjena sigurno će otežati izradu web stranice prosječnom korisniku koji želi imati samo univerzalan blog ili web stranicu.

Šta mislite o ovoj promjeni? Jeste li počeli koristiti HTTPS za sve svoje web stranice? Podijelite svoje stavove u komentarima ispod.

O nama i ovom blogu

Mi smo tvrtka koja se bavi izradom web stranica i internet marketingom. Za nas riječ nemoguće ne postoji. Na ovom blogu možete saznati zanimljivosti, i potrebne stvari za Vaše online poslovanje.

Kontaktirajte nas

Dopustite nam da pomognemo Vašem internet poslovanju već danas! Zatražite ne obvezujuću i besplatnu ponudu i uvjerite se u kvalitetu našeg rada.

Pretplatite se na našu mailing listu!

Unesite vašu e-mail adresu u donje polje i primajte sve naše članke, i novosti!

Ostali članci

Pogledajte sve članke