Da li web dizajneri trebaju znati UX ?

Nema komentara

Da li web dizajneri trebaju znati UX ?

Da li web dizajneri trebaju znati UX ?

Kratki odgovor je „da“ , ali to nije tako jednostavno; ne bi svi web dizajneri trebali biti UX dizajneri ili UI dizajneri, ali bi trebali znati osnove UX-a jer su njihovi radovi bitni za korisnike.

 

Zašto je UX (user experience) bitan za web dizajn?

Kada korisnik posjeti web stranicu ili aplikaciju, prvo što vide jest dizajn. Dizajn igra veliku ulogu u korisnikovom doživljaju na web stranici. Dok firme uvijek zapošljavaju UI dizajnera, web dizajneri često rade svaku web stranicu. Web stranice nisu toliko drugačije od aplikativnog interfejsa: imate izbornik koji vas vodi kroz sadržaj, korisnik mora biti sposoban da razumije gdje se sve nalazi, da bi mogao pratiti sadržaj web stranice.
Sa osnovama UX-a korisnik doživljava pojedine elemente na web stranici, kompanije mogu završiti sa dobrom web stranicom; ali sa nultom konverzijom, velikim ocjenama i zadovoljnim korisnicima.
Blogovi i nove stranice govore o „mrtvilu web dizajna“, govoreći kako je web dizajn dio prošlosti. Web dizajneri nisu više „samo web dizajneri“. Oni su također UX dizajneri ili web developeri koji dizajniraju.

 

UX 101

Danas, sve više ljudi shvata važnost ulaganja u online svijet kroz koji prolaze mnogi korisnici. To se postiže ubacivanjem oglasa, blogova ili socijalnih objava na stranicu, jednostavno da budu viđeni i prikazani korisnicima. Digitalni prolasci su dodani, kanali za pomoć su optimizirani, i sadržaj je napisan tako da korisnik bolje razumije.

 

Akvizicija

Kada stavljate naglasak na korisničko iskustvo stjecanjem kanala, konverzijske stope će porasti. Ovo ćete postići pravljenjem konverzijskog lijevka od oglasa, blogova i postova, na glavnu stranicu, koja će biti lakša za razumijevanje i zadovoljavat će korisnika i vizuelno.

Korisnik koji dugo vremena provede tražeći sljedeći korak „lijevka“ , jednostavno će preći kod vašeg konkurenta.

 

Podrška

Korisnička podrška je uvijek izostavljena, ili se vidi kao nešto gdje treba manje ulagati. To nije neka stvar oko koje web dizajneri razmišljaju, ali bi trebali.
Jednom kad se korisnik pretplati ili nešto kupi, važno je pružiti mu dobru uslugu i podršku.

 

Retencija

Zadnji dio korisničkog života je retencija (zadržavanje). Sve se svodi na to da korisnik opet dođe kod vas kupovati ili uplaćivati proizvode. Ovo se odnosi na doživljaj korisnika na web stranici, koja je dobro dizajnirana od strane dobrog web dizajnera.
Današnji web dizajeri trebaju razmišljati kao korisnici i praviti dizajn za svoje klijente. Steve Jobs je rekao, „Ako korisnik ima problem, to je naš problem“.

 

Kako UX mijenja dizajerske procese?

Svaki web dizajner radi različito. Mnogi pričaju o korisnicima i kako ih zadovoljiti, koji prelaze svoje dizajnerske jezike, i šalju jedan ili više radova na pregled. UX mijenja taj proces i ubacuje par koraka. Najvažniji podatak koji dizajner treba jeste mišljenje njegove publike za svoj rad.

O nama i ovom blogu

Mi smo tvrtka koja se bavi izradom web stranica i internet marketingom. Za nas riječ nemoguće ne postoji. Na ovom blogu možete saznati zanimljivosti, i potrebne stvari za Vaše online poslovanje.

Kontaktirajte nas

Dopustite nam da pomognemo Vašem internet poslovanju već danas! Zatražite ne obvezujuću i besplatnu ponudu i uvjerite se u kvalitetu našeg rada.

Pretplatite se na našu mailing listu!

Unesite vašu e-mail adresu u donje polje i primajte sve naše članke, i novosti!

Ostali članci

Pogledajte sve članke